Gefeliciteerd! Jouw cv en sollicitatie- of motivatiebrief waren overtuigend en je bent uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te komen. Om een goede indruk te maken geven wij je belangrijke do’s en don’ts voor tijdens het sollicitatiegesprek.
Zorg dat op tijd bent
Er is geen enkel excuus om te laat te komen op een sollicitatiegesprek. Het is een eenvoudige manier om een goede indruk te maken. Dus plan je reis enkele dagen van tevoren en hou rekening met files en vertragingen.
Zorg dat je goed bent voorbereid
Onthoud de naam (en functie) van je gesprekspartner, en zoek deze eventueel op via LinkedIn, zodat je weet wie je voor je hebt. Bereid je voor op veel gestelde vragen en lees de vacaturetekst nog een keer goed door. Zorg tenslotte dat je de website van de werkgever goed hebt doorlopen, zodat je weet waar ze voor staan.
Neem een actieve en vriendelijke lichaamshouding aan
Glimlach, zit rechtop en hou en open en geinteresseerde uitstraling. Non-verbale communicatie zoals je houding en gezichtsuitdrukking zegt veel meer over een persoon dan de woorden die hij of zij zegt, dus zorg voor een positieve lichaamshouding.
Kleed je gepast
Probeer uit te zoeken wat voor bedrijfscultuur er heerst, mag het casual of juist heel netjes? Indien je dit niet weet, zorg dan liever dat je er te netjes uitziet dan dat je underdressed bent.
Bedenk van tevoren wat je over jezelf wilt vertellen
Bereid een verhaaltje voor over wie je bent, wat zijn je sterke en ontwikkelingspunten zijn en wat jij het bedrijf te bieden hebt. Zorg dat dit niet te uitgebreid is, maar dat alle belangrijke punten erin voorkomen die jij graag over jezelf wilt vertellen.
Wat neem je mee
Neem zeker een uitgeprinte versie van je cv mee, een notitieblok en je agenda zijn optioneel. Zo zorg je ervoor dat je mee kunt kijken als er vragen komen over je cv, in je notitieblok schrijf je vooraf de vragen die je (eventueel) wilt stellen.
Luister goed, toon interesse en ben eerlijk
Luister goed naar de vraag die gesteld worden, zodat je ook echt antwoord kunt geven op die vraag. Geef eerlijk aan als je iets niet weet. Door zelf enkele vragen op te stellen kom je geinteresseerd over.
Negatief praten over je huidige of vorige werkgevers
Dit komt onprofessioneel over en kan vragen oproepen. Je mag natuurlijk wel vertellen wat jouw ervaringen zijn, maar waak ervoor dat het geen klaagzang wordt, dit komt erg negatief over.
Onwaarheden vertellen
Besef dat het geen zin heeft om te liegen over kennis over specifieke programma’s die gevraagd worden in de vacature, het komt direct aan het licht als je niet over deze kennis beschikt als je aan het werk zou gaan. Geef liever aan dat je leergierig bent en snel dingen oppikt.
Jezelf perfecter voordoen dan je bent
In vrijwel iedere vacature staat wel één functie-eis of vaardigheid waar je niet aan voldoet. Bedenk dat dit vrijwel voor iedere persoon geldt. Niemand is perfect, laat juist zien dat je wilt leren en groeien.
Informeren naar salaris of andere secundaire arbeidsvoorwaarden
Vaak staat dit al aangegeven in de vacature zelf, dus is er een richtlijn voor. Het eerste gesprek is ook niet het juiste tijdstip om dit onderwerp aan te snijden, tenzij de werkgever er zelf naar vraagt. Over het algemeen wordt dit pas in een tweede of derde gesprek besproken.
Al ruim 5 jaar help ik als recruiter kandidaten bij het vinden van een nieuwe baan. Op deze website deel ik mijn kennis om je te helpen bij het maken van een goed cv.
Gebruik een professionele cv generator voor het maken van jouw cv. Kies één van de professioneel ontworpen templates en verdubbel direct jouw kansen op het vinden van een baan.
Gratis CV maken CV templatesPer cv onderdeel de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het maken van een perfect cv.
Bekijk artikelWil je jouw kansen om uitgenodigd te worden flink vergroten? Neem dan de tijd om een zo goed mogelijk CV profiel te schrijven.
Bekijk artikelNaast de opleidingen is de werkervaring het belangrijkste onderdeel binnen een cv. Hier lees je alles wat je moet weten.
Bekijk artikel